Andalusië top 10

Andalusië top 10 / Córdoba

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Sevilla

Granada

Córdoba

dorpen

Costa del Sol

Málaga

landschappen

Costa de la Luz

cultuur

sherry

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: vakantie in Andalusië
 
TIP: fietstochten in Andalusië
 
meer handige Andalusië tips

ANDALUSIË TIP 3: CÓRDOBA

In de binnenlanden van Andalusië vinden we op een hoogte van 122 meter boven zeeniveau Córdoba, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is wat grootte betreft de derde stad van Andalusië met ruim 326.000 inwoners. Ondanks dat een derde plaats van grote steden in Andalusië nog altijd betekent dat de stad vrij omvangrijk is, was deze stad in zijn lange geschiedenis ooit een wereldstad. In de tiende eeuw telde de stad 500.000 inwoners waarmee het alleen Constantinopel voor zich moest dulden. Je kunt dus stellen dat de laatste duizend jaar gesproken kan worden van een krimpregio. Op de kortere termijn is dit natuurlijk geenszins het geval.

Wat wel duidelijk is hieruit is dat de stad een lange geschiedenis heeft waarvan de sporen nog altijd terug te vinden zijn. Sinds 1984 is de historische binnenstad zelfs opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Als een stad al in de tiende eeuw een half miljoen inwoners heeft betekent dit dat er zelfs toen al een lange geschiedenis was voordat er zoveel mensen zich vestigden in Córdoba.

De eerste mensen die zich vestigden in deze regio waren de Tartessos die hier vooral waren om koper en zilver te mijnen. Het waren de Carthagenen die hier al in 250 voor Christus de stad Karduba stichtten. Niet lang daarna deden de Romeinen hier hun intrede.
Na de Romeinen waren het de Byzantijnen en de Visgoten die het hier voor het zeggen hadden, tot de komst van de Moren die hier van 711 tot 1236 de scepter zwaaiden.
De reconquista bereikte dit gebied dus in 1236 en daarmee werd het Katholieke tijdperk ingeluid. Veel verschillende culturele trends hebben in deze periode ook nog invloed achtergelaten.

Tegenwoordig staat Córdoba vooral bekend als cultuurstad en natuurlijk om zijn fantastisch goed geconserveerde oude stad.

Mezquita
Midden in de oude binnenstad dat op de werelderfgoedlijst staat is de Mezquita kathedraal van Córdoba gesitueerd. Eén van de redenen waarom Unesco dit gebied als werelderfgoed heeft bestempeld.

Het woord Mezquita verwijst naar het Spaanse woord voor Moskee. Ook hier moest een oorspronkelijke Moorse moskee het ontgelden voor een Katholiek kerkgebouw. Overigens hadden de Moren ook al een soortgelijke actie uitgehaald door de Visigotische Sint-Vincentiuskerk plaats te laten maken voor de moskee. Voor de bouw van de moskee gebruikte men de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s. Deze zuilen zijn nog altijd onderdeel van de kathedraal en je kunt zien dat ze eigenlijk te kort waren en dat ze dat hebben opgelost met een extra boog. Sinds 1236 is de moskee ingericht als kathedraal. Ze werd uitgebreid door verschillende heersers door de jaren heen. Ook uiteraard ‘verfraaid’ om het Moorse karakter wat minder te laten spreken. Zo stonden er oorspronkelijk 1200 zuilen in de gebedsruimte waarvan er uiteindelijk nog maar 850 zijn gebleven. Keizer Karel V was ‘not amused’ met de prestaties van de architect. Zijn woorden waren dan ook : ”U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.”

Ooit was het complex dus zelfs nog veel indrukwekkender dan nu. Toch is het nog altijd een enorme trekpleister die zeker de moeite waard is. Zo herbergt de kathedraal nog altijd ruim 800 zuilen, een prachtige klokkentoren, een sprookjesachtig Mirhab waarvan ook de koepel van buitenaardse schoonheid is en ook de toegangspoort Calle de Torrijos mag je zeker niet overslaan.

De oude binnenstad
Omdat Córdoba al in de tiende eeuw een wereldstad was is de oude binnenstad van Córdoba één groot openluchtmuseum. Dat deze binnenstad een vermelding heeft op de werelderfgoedlijst van Unesco is dan ook vanzelfsprekend. De stad is ook altijd goed dans ontsprongen wat betreft verwoestingen door natuurgeweld of menselijk toedoen.
Daarmee is het één van de best bewaarde historische stadcentra van de Europa.
In dit oude stadscentrum zijn dan ook tal van prachtige bezienswaardigheden te vinden. Je krijgt hier echt een overzicht van eeuwen cultuur voorgeschoteld. We noemden al eerder de Mezquita, de oude moskee die tegenwoordig dienst doet als kathedraal, maar daar houdt het natuurlijk nog lang niet bij op. De synagoge, het Bisschoppelijk paleis, het hospitaal van San Sebastián en nog veel meer is te bewonderen in deze oude grote stadskern.

Musea
Een stad met een dermate lange historie heeft natuurlijk veel musea. We zullen er enkelen hier wat aandacht geven.

Een absolute must-visit is het Museo Arqueológico de Córdoba. Net als veel van de steden in Andalusië heeft ook Córdoba een uitstekend archeologisch museum. De geschiedenis heeft dan ook wel veel sporen in de stad nagelaten. Het museum mag zich dan ook gelukkig prijzen dat ze onderdak heeft gekregen in het Renaissance paleis van de familie Paez. Het museum heeft een grote collectie van stukken dat begint bij Iberiërs en zo via onder andere de Romeinen en de Moren eindigt in de Renaissance. Ook de tuinen rond het museum zijn erg mooi.

In het Plaza del Potro kun je een bezoek brengen aan het museum van Julio Romero de Torres. Dit museum werd gesticht in 1931, een jaar na de dood van deze beroemde schilder. Een groot deel van het oeuvre van de schilder is hier ondergebracht.
In hetzelfde Plaza del Potro is ook het museum van schone kunsten gevestigd. Dit museum bestaat al sinds 1862. Het Museo de Bellas Artes heeft onder andere werken van een aantal schilders die afkomstig waren de ‘school van Sevilla’, zoals Murillo, Valdes Leal en Zuburran. De collectie heeft stukken die dateren van de veertiende tot de twintigste eeuw.

Een ander museum dat een beetje een rariteit mag zijn is het ‘galeria de la inquisicion’. Hier kom je namelijk alles te weten over de marteltechnieken door de eeuwen heen. Je maakt kennis met de ontwikkeling van de techniek achter het martelen van de dertiende tot de negentiende eeuw. Tegenwoordig is martelen volgens het verdrag van Geneve niet meer toegelaten. Het is daarmee ook met uitsterven bedreigd en daarmee is het goed dat er dergelijke plekken zijn waar de gruwelijke kant van de mens zo nu en dan eens wordt benadrukt.

Bezienswaardigheden
De oude binnenstad is natuurlijk eigenlijk al één grote bezienswaardigheid in Córdoba. Toch neemt dat niet weg dat er in dit oude stadcentrum een aantal trekpleisters zijn die best nog even benoemd mogen worden.
Zo is er de Judería met de oude synagoge als hoogtepunt. Deze oude joodse wijk herbergt één van de drie nog in Spanje overgebleven synagogen.

Ook het Alcázar de los Reyes Católicos is mooi. Dit slot uit de vijftiende eeuw betekent letterlijk vertaald ‘Burcht van de Katholieke Koningen’.

De lijst bezienswaardigheden is enorm. Geniet ook van De Romeinse brug, Torre Calahorra, Torre Malmuerta, Perto Almodover en nog veel en veel meer.

Medina Azahara
De ruïnes van Medina Azahara mag je ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Córdoba. Dit is dan één van de uitzonderingen wat betreft bezienswaardigheden die niet in het oude stadcentrum zijn te vinden. De opgravingen van deze oude Islamitische stad liggen net buiten Córdoba. De ruïnes werden in 1910 opgegraven en de restanten van deze paleisstad dateren uit 936. Een groot deel van de inkomsten van het kalifaat werden gestoken in deze stad. De berbers hebben de stad in 1010 compleet verwoest vanwege de symboliek die het had voor het kalifaat.

Meer weten over Córdoba?
Córdoba bezienswaardigheden top 10
Córdoba in één dag
Córdoba fotoreportage
Córdoba voor beginners
Córdoba weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Córdoba


 

Andalusië bezienswaardigheden mooiste dorpjes in Andalusië bijzondere plaatsen in Andalusië Córdoba Granada Málaga Sevilla