ANDALUSIË TIP 1: SEVILLA

De hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië is de ruim 700.000 inwoners tellende stad Sevilla. Naast dat het de hoofdstad is van Andalusië is het ook de belangrijkste stad van Zuid-Spanje. Niet alleen op economisch gebied, maar ook op het vlak van cultuur, politiek en kunst. Het is niet voor niets dat Sevilla tot de meest geliefde stedentripbestemmingen van Spanje behoort.

5 persoonlijke Sevilla tips

De auteur van deze website heeft op zijn eigen blog een top 5 geschreven van wat je volgens hem moet zien en doen als je voor een eerste keer Sevilla bezoekt. Zijn uitgebreide beschrijving van de hoogtepunten in Sevilla helpen je waarschijnlijk bij het maken van beslissingen en het plannen van de dagen die je in Sevilla te spenderen hebt: 5x zien & doen in Sevilla.

Geschiedenis

Sevilla een stad met een lange geschiedenis. Verschillende bevolkingsgroepen hebben het hier voor het zeggen gehad en hebben dan ook hier hun sporen achtergelaten. De oudste archeologische vondsten in de regio die we nu als Sevilla kennen dateren uit 1000 voor Christus en worden toegeschreven aan de oude Griekse handelsstad Tartessos. Rond 600 voor Christus waren de Feniciërs en de Carthagenen die hier aanwezig waren waarna de stad uiteindelijk werd veroverd door de Romeinen die er de stad ‘Hispalis’ stichtten, dat gezien kan worden als de echte voorloper van Sevilla. Sporen van de Romeinen zijn hier dan ook zowel in Sevilla als net daarbuiten in Italica ruim aanwezig.

Nog altijd zitten we rond het begin van onze jaartelling. De Romeinse overheersing heeft uiteindelijk standgehouden tot de vijfde eeuw. Een grote groep volkeren heeft daarna voor een aantal eeuwen hier de scepter gezwaaid. De Visigoten, de Vandalen, maar ook Vikingen hebben hier voet aan wal gezet. De eerstvolgende bevolkingsgroep die het vervolgens weer voor langere tijd voor het zeggen had in Sevilla, waren de Moren. Ook van deze overheersen zijn nog veel sporen terug te vinden in Sevilla. Het definitieve einde van de Moren werd ingeluid met de Reconquista, de Spaanse herovering op de Moorse gebieden. Vanaf dat moment waren het de Katholieken die het voor het zeggen hadden in Sevilla. Vele Moorse gebouwen, vaak moskeeën werden herbouwd om de christelijke cultuur te benadrukken. Zo is de kathedraal van Sevilla gebouwd op de fundamenten van een oude moskee.

De Reconquista had grote gevolgen voor minderheden in de stad. Zeker de Joden kregen het na verloop van tijd zwaar te verduren. Eén van de oudste pogroms in Europa vond hier plaats. Nadat alle Joodse inwoners waren bekeerd of verdreven werd de joodse wijk onder handen genomen en omgebouwd tot de wijk Santa Cruz, tegenwoordig één van de populairste wijken van de oude binnenstad van Sevilla.

Nog vele eeuwen waren er ander overheersers in Sevilla die hun sporen hebben nagelaten. Sporen uit de meest recente geschiedenis zijn die van de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling die tegelijk werd georganiseerd met de wereldtentoonstelling in Barcelona. Dit alles maakt van Sevilla een interessante stad die van grote importantie is voor de regio Andalusië en ver daarbuiten.

Sevilla

Alcázar van Sevilla

Het paleis Alcázar, of zoals de Spanjaarden het Alcázar Real de Sevilla noemen, is één van de mooiste bezienswaardigheden van Europa, dus ook zeker van Andalusië. Het paleiscomplex wordt beschouwd als het oudste van Europa heeft delen die al gebouwd zijn in de tiende eeuw. De oudste delen zijn in opdracht van de Moslims gebouwd en na de elfde eeuw. Daarna hebben verschillende Spaanse vorsten er nog delen bij laten bouwen. Hiermee is het een mooie fusie van zowel sporen uit de tijd van de Moren als van machthebbers uit de periode na de Reqonquista.

Dit MOET je weten over het Real Alcazar

Verderop lees je over de bezienswaardigheden van het Real Alcazar in Sevilla. Maar wil je lezen wat je echt moet weten over het Real Alcazar en vooral als je het Real Alcazar wilt bezoeken? Ga dan naar de website 5dingendiejemoetweten.nl om dit artikel te lezen:

5 dingen die je moet weten over het Real Alcazar

Enkele van de mooiste bezienswaardigheden van het Koninklijk Paleis van Sevilla hebben we hier op een rij gezet. Het is slechts een kleine greep van al het moois dat binnen dit complex te bezichtigen is, maar het geeft je toch een goed beeld waarom je tijdens een bezoek aan Sevilla het paleis niet links mag laten liggen.

Palacio Mudéjar
De bouw van dit paleis duurde van 1334 tot 1366. Het wordt beschouwd als het meest belangrijk deel van het complex. Dit komt omdat het de toegang verschaft tot vele andere trekpleisters van Alcázar. Zeker de gevel is erg mooi met zijn Gotische en Almohade elementen.

Palacio Gótico
Dit paleis staat bekend om zijn prachtige groteske wandtapijten waarop veel details staan, zodat je er niet op uitgekeken raakt. Ook zijn hier een aantal mooie kunstwerken te bewonderen.

Puerta del León
Dit is de toegangspoort tot het complex Alcázar en betekent letterlijk vertaald ‘leeuwenpoort’. De poort dateert uit de twaalfde eeuw en maakt deel uit van de vestingmuren.
Naast deze enkele kort toegelichte bezienswaardigheden zijn er nog veel meer hoogtepunten hier te vinden. Zo is er nog het Patio de las Doncellas, Patio de la Montería, Sala de Justicia en Patio del Yeso. Slechts een kleine greep van de lange lijst met trekpleisters van Alcázar.

Alcázar van Sevilla

Kathedraal van Sevilla

Samen met het Alcázar is de prachtige gotische Kathedraal van Sevilla één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De geschiedenis van de grootste gotische kathedraal ter wereld begint na de reqonquista in 1248 wanneer de heroveraars de dan nog op deze plek aanwezige Aljama-moskee gaan gebruiken voor katholieke doeleinden. Deze moskee werd uiteindelijk afgebroken en moest plaats maken voor de Kathedraal. Slechts de Giraldatoren, die diende als minaret, en de Patio de los Naranjos werden gespaard. In 1506 werd de kathedraal ingewijd. In de loop der eeuwen is er natuurlijk nog wel wat gewijzigd en bijgebouwd. Sinds 1987 staat de Kathedraal van Sevilla op de werelderfgoedlijst van Unesco.

In de kathedraal zijn een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals Puerta de San Cristobal, de toegangspoort tot de kathedraal aan de zuidelijke zijde. Deze oogt enorm en heeft een Gotisch aanzicht. De Grafzerk van Columbus is hier ook te vinden. Het is een prachtig praalgraf waar sinds 1898 de stoffelijke resten van de beroemde ontdekkingsreiziger zijn bijgezet. Let ook op de vier beeltenissen die de grafzerk lijken te dragen. Zij vertegenwoordigen de vier koninkrijken. Ook bevindt zich in de kathedraal de Retablo Mayor. Dit door de Vlaamse houtkunstenaar Peter Dancart gemaakte altaarstuk oogt erg uniek. Hij deed er dan ook 44 jaar over om het altaarstuk te vervolledigen. Op 36 reliëftabletten worden gebeurtenissen van het oude testament gepresenteerd.

De Giraldatoren die eerst dienst deed als minaret van de oude moskee maakt ook deel uit van de kathedraal. Het gebouw is 104 meter hoog en als bezoeker kun je ze beklimmen. Kenmerkend is dat er geen trap naar boven gaat, maar een lange hellende gang een weg naar boven biedt. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de oude joodse wijk Santa Cruz en andere delen van de historische binnenstad van Sevilla.

De bezienswaardigheden van de kathedraal houden hier nog lang niet op. Je kunt hier met gemak en halve dag ronddolen en je vergapen aan tal van verfijnde kunstobjecten.

Kathedraal van Sevilla

Bezienswaardigheden

Naast de kathedraal en Alcázar zijn er nog tal van andere mooie trekpleisters in Sevilla.
Zo is het ook de moeite waard om het Plaza de España en het aangrenzende Parque de María Luisa te bezoeken. Het plein is er gekomen met de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Het plein is in de vorm van een halve maan en heeft een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals de 52 tegelmozaïeken onder aan de gebouwen aan de rand van het plein. Zij representeren elk een Spaanse provincie met daarop specifieke belangrijke gebeurtenissen. Tevens kun je er in de gracht een boottochtje maken en onder de vier bruggen doorvaren die elk een Spaans Koninkrijk vereren. Het karakteristieke plein is ook gebruikt in verschillende bekende films en ook in een muziekclip. Het nabijgelegen Parque de María Luisa werd in 1893 geschonken aan de gemeente Sevilla en is erg romantisch ingericht. Daarom is de kans ook aanwezig dat je kersverse bruidskoppels aan zult treffen die hier foto’s maken.

Tot slot willen we de Metropol Parasol ook niet overslaan in dit overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sevilla. Het is een indrukwekkende houten constructie die dateert uit 2011 en staat op een plein waar tot 1974 nog een overdekte markt was. Daarna werd het een parkeerplaats en bij de graafwerkzaamheden om de parkeerplaats ondergronds te maken stuitte men op archeologische vondsten die nu nog altijd onder het plein te bezichtigen zijn in het Antiquarium. Het betreft hier vondsten uit de Romeinse periode. Naast de benedenverdieping en de begane grond is het ook mogelijk om het dak van Metropol Parasol te bezoeken alwaar twee terrassen zijn met een mooi uitzicht.

Eten en drinken

In Sevilla kun je uitstekend eten en drinken. Er zijn meerdere restaurants, bodega’s en eethuizen in de stad waar je kennis kunt maken met typisch lokale hapjes en drankjes. Natuurlijk zijn er de wereldberoemde tapas die in Sevilla weer op een typisch voor de regio passende wijze worden gepresenteerd. Een voorbeeld daarvan is de Cola de Toro, dat een langzaam gegaarde ossenstaart is en supermals is wanneer deze als tapa aan je wordt geserveerd. Bij het ontbijt wordt er vaak tostada gegeten dat zowel zoet als hartig wordt belegd.

In Sevilla wordt veel dezelfde drank gedronken als in de rest van Spanje. De likeur Licor 43 smaakt hier goed, maar natuurlijk ook de vele Spaanse wijnen, sherry en bier worden hier vaak gedronken. Zeker voor een lunch kan het een goede indicator zijn om te kijken of er ergens veel locals zitten. Zij weten de goede plekken wel te vinden zodat je hier zelf niet naar hoeft te zoeken. Overigens geldt dit ook voor de plaatsen waar je wilt genieten van een goed glas sherry.

Sevilla