ANDALUSIË TIP 7: LANDSCHAPPEN

Andalusië is gekend om de vele verschillende landschappen die er voorkomen in deze regio. Twee grote bergketens zijn zeer bepalend voor dit gevarieerde landschap. Het gaat om de Sierra Morena in het noorden en de Cordilleras Béticas in het zuiden. Zo heb je naast de bergen ook een grote vlakte en natuurlijk de kustlijn. Een gevarieerd landschap in een relatief klein gebied.

Op deze pagina gaan we wat dieper in op de karakteristieke landschappen van Andalusië.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada maakt deel uit van de Cordilleras Béticas. Na de Alpen is dit het gebergte met de hoogste toppen in West Europa. Zestien toppen pieken boven de 3000 meter. Het hoogste punt is de Mulhacén is het hoogste punt met 3482 meter. In de Sierra Nevada is zo’n 85 kilometer aan skipistes, waar je gedurende een lang seizoen kunt skiën of snowboarden. Vaak kun je in mei nog genieten van wintersport in de Sierra Nevada, terwijl het aan de kust al 30 graden Celsius kan worden. Door de zuidelijke ligging is het skigebied een mooie combinatie van vaak zon en sneeuw. Dus goed insmeren met zonnebrand!

Naast het typische berglandschap is er ook een bijzonder dier dat vooral hier te vinden is. Dit is het leefgebied van de Spaanse steenbok.

Sierra Nevada

Alpujarras

Aan de zuidflank van de Siërra Nevada liggen de Alpujarras. Dit gebied was het laatste toevluchtsoord voor de Moren tijdens de reqonquista. Kenmerkend voor dit landschap zijn de lange valleien die zich strekken van de flanken van de Sierra Nevada tot aan de Sierras Almijara. De Moren hebben hier destijds irrigatiekanalen aangelegd die nog altijd dienst doen bij de afvoer van het smeltwater uit de Sierra Nevada. Hierdoor zijn de dalen opmerkelijk vruchtbaar en groen. Het gebied is ook een geliefd wandelgebied door de groene omgeving, de machtige bergen en natuurlijk de witte huisjes in de dorpjes. Dit zorgt voor een mooie omgeving om doorheen te stappen.

Doñana

In het westen van Andalusië ligt het Parque Nacional de Doñana. Ook weer zo’n uniek landschap in deze regio. Het gebied is een soort van natuurlijke barrière tussen de provincies Huelva en Sevilla. Hier lopen namelijk geen wegen. Er zijn ook nauwelijks door mensen gemaakte bouwwerken in dit gebied, temeer omdat dit niet is toegestaan. Er leven een paar mensen die een natuurlijke levensstijl naleven; dus zonder elektriciteit en andere moderne voorzieningen.

Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Veel trekvogels hebben hier een rustplaats tijdens hun tocht naar het zuiden of het noorden. Enkele van de dieren die je hier tegenkomt zijn herten, wilde zwijnen, de Iberische wolf, de moeflon en de uiterst zeldzame Iberische Lynx. Naast deze zoogdieren zijn er ook veel weide- en watervogels in het gebied. Ook zijn er veel roofvogels, waaronder de zeldzame Keizerarend.

Doñana

Cabo de Gata

In het zuidoosten van Spanje ligt Cabo de Gata. Het is een gebied met veel vulkanisch gesteente. Tegenwoordig is dit het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Het beschermde Nationaal Park heeft een ruige bergachtig en rotsachtig landschap. Aan de kust komen de rotspartijen stijl uit de zee tevoorschijn. Sommige steile rotsen zijn wel honderd meter hoog. Dit tezamen met de rotsachtige eilandjes geeft een uniek landschap om naar te kijken. Er zijn naast het ruige kustlandschap ook van die idyllische inhammen waar dan mooie witte stranden verscholen liggen. Dit gebied is zo uniek dat het sinds 1997 door Unesco officieel benoemd is tot biosfeerreservaat.

Sierra de Grazalema

Ten noordwesten van Malaga ligt het berggebied ‘de Sierra de Grazalema’. Deze bergketen is zeer bosrijk en daardoor ook een geliefd wandelgebied. De bergtoppen hebben een hoogte van tussen de 250 en 1650 meter. Het is het oudste beschermde gebied van Andalusië. Zeer gekend is de prachtige ravijn de Garganta Verde dat ‘de Groene keel’ betekent. Een naam die al zeer tot de verbeelding spreekt. De enorm groene kloof waarvan de wanden tot wel 400 meter hoog zijn. Ook ligt in dit gebied het grootste grottenstelsel van Andalusië. In het gebied in de buurt van het plaatsje Ronda ligt bijvoorbeeld een vier kilometerslange druipsteengrot. Het meest zeldzame dier dat hier leeft is de zwarte gier.

Sierra de Grazalema