ANDALUSIË TIP 8: COSTA DE LA LUZ

Andalusië beschikt niet alleen over de Costa del Sol, ook de Costa de la Luz ligt langs de kustlijn van dit gebied. De kust van het licht, zoals de vertaling luidt, is meer gesitueerd aan de westzijde van de kustlijn van Andalusië. De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische Oceaan. De naam kust van het licht heeft deze costa te danken aan de meer dan 3000 zonuren die hier jaarlijks gemeten worden. Zeker bij de Spanjaarden zelf is de Costa de la Luz een populaire vakantiebestemming. Door het relatief lage gehalte van internationale toeristen heeft deze kust nog veel van zijn authenticiteit behouden.

Badplaatsen en stranden

Aan deze Atlantische kustlijn zijn een aantal mooie stranden te vinden. Vaak liggen deze stranden bij fraaie badplaatsen. Op deze pagina hebben we een aantal de mooiste badplaatsen en stranden in een overzicht gezet.

Sanlucar de Barrameda is één van die plaatsen aan de Costa de la Luz die erg de moeite waard is voor een bezoek. Het dorp is de bakermat van een sherryvariant die alleen hier geproduceerd mag worden. Dit is Manzanilla. Het dorp heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de ontdekking van de nieuwe wereld. Voornamelijk in de zestiende eeuw was Sanlucar de Barrameda de Spaanse eindhaven van vele kolonisten en ontdekkingsreizigers. Het dorp heeft prachtige stranden. Deze stranden liggen vaak in de wetlands van de Costa de la Luz. De bekende stranden hier zijn Playa de Bajo Guía, Calzada, Pilates en La Jara. Zeker het strand van Calzada is leuk. Hier worden iedere zomer paardenrennen georganiseerd op het strand.

Chipiona is een prachtig dorpje aan de kust van de Costa de la Luz. De naam heeft het dorp te danken aan de oude Chipiona, dat vuurtoren betekent. De vuurtoren is er nog altijd en deze ligt ter hoogte van de Punta del Perro, aan de monding van de Guadalquivir. Deze toren werd gebouwd om schepen weg te houden van de rots de Piedra de Salmedina. Deze gevaarlijke rots is betrokken geweest bij een hoop scheepsongevallen. Niet alleen is deze vuurtoren nop aanwezig, ze kan ook bezocht worden. Na een beklimming van 344 traptreden word je inspanning beloond met een prachtig uitzicht. De vuurtoren is 69 meter hoog en daarmee de hoogste van Spanje en ook in de top drie van de hoogste vuurtorens in de wereld.
Chipiona beschikt over een aantal hele mooie stranden. Veel toeristen uit Sevilla trekken naar de stranden van Chipiona. Ook hier geldt weer dat de grote groep internationale vakantiegangers de stranden en het plaatsje nog niet bezoekt. Hierdoor heeft ook Chipiona nog altijd een zeer authentiek karakter. De twee bekendste stranden die hier te vinden zijn, zijn Playa de la Regla en Playa Cruz del Mar. Andere bekende stranden die langs de kustlijn van Chipiona liggen zijn Playa del Camaron, Playa de la Canteras, Playa Tres Piedras en Playa Ballena. Enkele van deze stranden hebben een blauwe vlag, een onderscheiding die alleen de meest schone en veilige stranden krijgen.

strand aan de Costa de la Luz

El Puerto de Santa María is een wat meer oostelijk gelegen badplaats waar wel een flinke toename in de bevolking heeft plaatsgevonden sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. In El Puerto de Santa María heeft veel visrestaurants en ook de vismarkt en de visafslag zijn drukbezochte plaatsen. Wekelijks is hier ook een zigeunermarkt. Hier kun je zaken als kleding, stoffen en andere bric-à-brac kopen. In de regio worden ook veel druiven verbouwd voor vooral de sherry. Andere landbouwproducten zijn olijven en zonnebloemen.

De stranden van El Puerto de Santa Maria liggen aan de baai van Cádiz. Het dichtste bij het centrum ligt Playa Puntilla, een mooi breed strand waar tevens enkele bars aanwezig waar je een lekker verfrissend drankje kunt drinken, vergezeld met tapas.

La Calita Beach of Playa Muralla is ook wel bekend als het Puerto Sherry strand. Het strand ligt bij een klif waarop een aantal restaurants te vinden zijn waar je lekker kunt lunchen terwijl je kunt genieten van het uitzicht over de baai van Puerto Sherry en de baai van Cádiz.

Playa las Redes is vooral geliefd bij surfers. Iets waar je wel rekening mee moet houden. Zeker als je zelf zo nu en dan het water in wilt. Dat kan zijn om te zwemmen, dan zijn er betere plaatsen waar je geen last hebt van surfers. Als je het op wilt vanwege de surffaciliteiten zit je hier natuurlijk goed.

Cádiz

Eén van de grotere en bekendere plaatsen aan de Costa de la Luz is Cádiz. De stad telt meer dan honderdduizendinwoners en is één van de havensteden in Andalusië die niet aan de Middellandse Zee ligt. Cádiz is prachtig gelegen op een landtong waardoor het aan drie zijden door water is omgeven. De haven van Cádiz fungeert zowel als vissershaven, als in- en uitvoerhaven en als passagiershaven. De stad is al heel oud en werd gesticht in 1100 voor Christus. Vele bevolkingsgroepen hebben hier hun sporen nagelaten. Dat begint met de Feniciërs en dat eindigt via onder andere de Romeinen, Visgoten en Moren bij de Katholieke heersers. Ook Napoleon heeft deze stad nog een korte periode belegert. Columbus vertrok twee keer vanuit de haven van Cádiz naar Amerika.

Een andere interessante wetenswaardigheid is dat er vooral in de zeventiende eeuw relatief veel Vlamingen en Brabanders hier gevestigd waren. Dit waren dan vooral kooplieden uit steden als Antwerpen, Brugge en Gent. Zij handelden hier al met de schepen die hier aankwamen uit de nieuwe wereld.

In de stad zijn een aantal bezienswaardigheden. Zo is er het Romeins Theater in de wijk El Pópulo. Dankzij een brand werd bij de opruimwerkzaamheden op dit theater gestuit. Het theater dateert uit de eerste eeuw en is het op één na grootste Romeinse theater ter wereld. De grootte van het theater geeft aan dat de stad waarschijnlijk enorm veel inwoners had tijdens de Romeinse periode.

Het Gran Teatro is een prachtig gebouw dat oorspronkelijk werd gebouwd in 1871 om tien jaar later door een brand verwoest te worden. Het huidige theater stamt uit 1905. Vooral de Moorse stijl aan de buitenzijde springt in het oog.
In Cádiz hebben ze iets met branden. Ook de prachtige kathedraal, die in 1260 werd opgeleverd, was in 1596 verwoest door een brand. Pas in 1776 begon men met de wederopbouw van de kathedraal. Door de late heropbouw is de kathedraal vooral gekend om zijn barok-elementen. Naast barok zijn er ook rococo en neoklassieke stijlen in de kathedraal aangebracht. In de kathedraal zijn veel schilderijen te bezichtigen. Ook de pleinen Plaza de Mina in het oude centrum en Plaza San Antonio mogen niet ontbreken onze lijst van bezienswaardigheden in Cádiz.

Cádiz

Vejer de la Frontera

Eén van de zogenaamde pueblo’s blancos die we tegenkomen in de regio Costa de la Luz is het dorpje Vejer de la Frontera. Na Ronda wordt dit dorp beschouwd als het mooiste dorp van Spanje. Het aantal witte huisjes is ook best veel hier waardoor ze wijds in het landschap te zien zijn. De ligging op de heuvels draagt mede bij aan de schoonheid van dit dorp. Het wit van de huizen in dit dorp is witter dan wit. Er wordt beweerd dat de burgemeester er zelf streng op toeziet dat de huizen mooi wit blijven. Het dorp heeft door zijn geïsoleerde ligging nog een heel authentiek karakter. Naast de typische witte kubuswoningen zijn er hier ook nog een aantal andere bezienswaardigheden. Zo is er op de hoogstgelegen plaats een Moors kasteel dat dateert uit de tiende eeuw en daarmee het oudste gebouw is van het dorp. De fontein met de water spuwende kikker is erg mooi, evenals het plein waar deze is gesitueerd.

Vejer de la Frontera