ANDALUSIË TIP 6: MÁLAGA

Aan de Costa del Sol ligt de tweede stad van Andalusië: Málaga. Veel toeristen die de regio Andalusië bezoeken komen via het vliegveld van Málaga op hun bestemming. De stad zelf is zeker de moeite van een bezoek waard. De stad is waarschijnlijk al rond 1000 voor Christus door de Feniciërs. Dat er hier al zo vroeg mensen vestigden had natuurlijk vooral te maken met de gunstige ligging als handelsstad aan de middellandse Zee. Vele volkeren, zoals dus de Feniciërs, Romeinen, Carthagers, Moren en de Katholieken hebben hier geleefd of leven hier nog.

Málaga is een echte havenstad. Zowel via de wateren als via de lucht. Daarmee is het een belangrijke economische regio in Andalusië en in ook algemeen in het zuiden van Spanje. In de recente geschiedenis heeft de stad last gehad van de dictatuur van Franco. Zeker in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er veel vaak beter geschoolden mensen vertrokken naar steden in Noord Europa. Je kunt zeggen dat er sprake was van een echte ‘brain drain’. Na de dood van Franco is dit allemaal weer goed gekomen.

Ontdek Málaga tijdens een fietstocht

Málaga leent zich uitstekend om met de fiets te ontdekken. Het weer is er vrijwel altijd goed tot perfect en het centrum is compact. Veel Nederlanders kiezen ervoor om te gaan fietsen in Málaga. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan, maar er worden in Malaga ook hele leuke georganiseerde fietstochten aangeboden. Je gaat dan met een ervaren en enthousiaste gids van Baja Bikes op pad om per fiets de hoogtepunten van Malaga te ontdekken.

TIP: bekijk alle fietstours in Málaga

Bezienswaardigheden

De stad Málaga telt tal van interessante bezienswaardigheden. Op deze pagina laten we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden de revue passeren.

Alcazaba is een Arabisch fort dat in de elfde eeuw is gebouwd door de Moren. Naast dat het een fort was, diende het complex ook als paleis. Nog altijd kun je hier de sporen van de Moren terugzien.

Wat eigenlijk wel met Alcazaba verbonden is, is Castillo de Gibralfaro. Dit kasteel op de heuvel Gibralfaro is tot stand gekomen in de vijftiende eeuw. Het kasteel werd gerealiseerd om Alcazaba te verdedigen.

Ook de kathedraal van Málaga is één van de grote bezienswaardigheden in deze grote kustplaats. De bouw begon in 1528 en nam bijna twee en een halve eeuw in beslag. Het interessante van dit soort langdurige bouwprojecten is dat er altijd meerdere stijlen terug te vinden zijn.

Daarnaast heeft de stad een hele mooie botanische tuin, Jardín de la Concepción. Dit is een mooie plek om even uit de drukte te ontsnappen. Deze keurig onderhouden tuin bied veel schone flora. De tuin heeft een lange historie die begint in 1855. Pas sinds 1994 zijn de tuinen geopend voor publiek.

Málaga

Stranden

In totaal zijn er zo’n vijftien stranden. De stranden beginnen bij de haven en lopen in oostelijke richting. Een aantal van de stranden liggen dicht bij het centrum en zijn daardoor goed bereikbaar wanneer je bijvoorbeeld een city trip hebt en in deze leuke stad verblijft.

Een aantal van de stranden van Málaga laten we hier aan bod komen.

La Malagueta
Dit strand ligt op relatief korte afstand van het centrum en op 10 minuten wandelen van de Plaza de la Marina. In de namiddag is dit strand wat minder interessant voor zonaanbidders, want hoge gebouwen die in de buurt van La Malagueta werpen dan hun schaduw over het strand.

Playa La Caleta
Het strand Playa La Caleta is het breedste strand in de buurt van het centrum. Het strand ligt naast La Malagueta en is ongeveer een kilometer lang. Sportievelingen kunnen de op de boulevard gebruik maken van de fitnessapparaten die hier staan opgesteld.

Baños del Carmen
Het strand Baños del Carmen is niet groot, maar oogt daardoor gezellig. Het is nog een authentiek stukje Málaga met een oud paviljoen aan het strand. Het paviljoen oogt misschien wat vervallen, maar tegelijkertijd is dat juist de charme.

Pedregalejo
Officieel hoort dit nog bij Malaga, maar het is toch zo’n vijf kilometer van het centrum gelegen en eigenlijk een oud vissersplaatsje. De sfeer is hier gezellig door het dorpse karakter. Hier heb je ook weinig hoogbouw, maar wel leuke restaurantjes waar je goed vis kunt eten en ook gezellige terrasjes en bars waar je een lekker drankje kunt drinken.

Dit is slechts een kleine greep van de vele stranden in Málaga. Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar helaas kunnen we ze niet allemaal onder de aandacht brengen.

strand in Malaga

Picasso Museum

Málaga heeft een wereldberoemde inwoner gehad. Althans, het was hier dat de wieg van Picasso stond. Natuurlijk heeft één van de grootste kunstenaars uit de vorige eeuw op veel plekken gewoond, maar Málaga is toch onlosmakelijk met de meester verbonden. In het geboortehuis van Picasso zit sinds 2003 het museum van Picasso. De erven hebben in totaal ongeveer 200 werken ter beschikking gesteld om exposities mee maken mee te houden voor een periode van 50 jaar. Naast schilderijen zijn er ook sculpturen en keramiek van de grote kunstenaar in deze collectie.