ANDALUSIË TIP 10: SHERRY

Het maken en nuttigen van versterkte wijnen is een typische traditie op het Iberisch Schiereiland. Waar de Portugezen de port hebben, hebben de Spanjaarden een traditie van sherry. Het opvoeren van de wijn gebeurt middels het solera-systeem waarbij een mengeling van verschillende wijnen wordt opgevoerd voor een specifieke smaak te krijgen. Dit is een vrij technisch verhaal, maar wel typisch voor het uiteindelijk verkrijgen van sherry. Sherry is een echte Andalusische drank. Alleen de versterkte wijnen uit de regio Jerez de la Frontera mogen zich sherry noemen. Een sherry heeft een alcoholpercentage van minimaal 15 procent en dit kan oplopen tot wel 22 procent bij de sterkste soorten.

Afhangende van het type sherry kan deze drank gedronken worden als aperitief of als dessertwijn. Ook wordt het genuttigd met een klein hapje, bijvoorbeeld een tapa.

Jerez de la Frontera

De bakermat van de sherry is Jerez de la Frontera. Deze stad ligt in het zuiden van Andalusië aan de kant van de Costa de la Luz, dus de zijde van de Atlantische Oceaan. Deze ligging is heel belangrijk, want daardoor zijn de hellingen in de omgeving goed kalkhoudend en daarmee uitstekende gronden om druiven op de verbouwen die uiteindelijk tot wijn worden omgetoverd. De lucht van de Oceaan zorgt dan weer voor een ideale rijping van de druif waardoor deze uitermate geschikt is bij de productie van sherry. De wijnkelders zijn hier vaak groot met hoge daken met dakpannen. Op deze manier wordt er een zo constant mogelijk temperatuur nagestreefd zonder al te veel grote schommelingen die invloed kunnen hebben op het rijpingsproces van de wijn. Een constante temperatuur in een vochtige ruimte die niet helemaal donker is, is van groot belang voor de totstandkoming van sherry.

Elk jaar wordt in augustus of september hier in Jerez de la Frontera de Vendimia gevierd. Dit is het druivenoogstfeest en een hoogtepunt voor de stad. Dit wordt gevierd met kermissen en markten. Het is een echt volksfeest en leuk om eens mee te maken. Natuurlijk is het wel lastig te plannen omdat je niet lang van tevoren weet wanneer de druiven worden geoogst. Als je meer wilt weten is het leuk om met een gids de Bodegas Tio Pepe te bezoeken. Dit is een van de sherryhuizen in de stad. Deze is van de familie Gonzalez Byass en hier kun je kennismaken met het proces en natuurlijk proeven.

sherryvaten

Bekende sherryhuizen

De rondleiding in Bodegas Tio Pepe brengt ons meteen bij de sherryhuizen. Deze bodega is er één, maar natuurlijk zijn er nog veel meer. In totaal zijn er zo’n twintig verschillende sherryfabrikanten en Jerez de la Frontera. Het populairste sherryhuis is toch wel die van Gonzalez Byass. Ook het sherryhuis Pedro Domecq is gekend, evenals die van José berdejo y Veyan.

Bijna het hele jaar door kunnen veel van de sherryhuizen bezocht worden, maar er zijn natuurlijk momenten dat men met andere zaken bezig is dan het begeleiden van bezoekers. Vaak is dit in augustus; ten tijde van de oogst waarvoor veel mankracht nodig is.

Soorten sherry

Sherry is tegenwoordig in veel soorten te krijgen Hier hebben we een aantal types sherry bij elkaar gezet om een beeld te verschaffen van het enorme brede smakenpallet van de sherry. In totaal zijn er wel meer dan zestig soorten sherry. Dat is te veel om hier op de noemen, dus wij focussen ons op een aantal specifieke vaak primaire varianten.

Fino
Dit is de lichte soort sherry. Deze sherry is fris en droog en heeft een lichte amandelsmaak. Het percentage alcohol ligt ronde de 15 procent.

Manzanilla
Deze soort is verwant aan de Fino, maar wat meer kruidig en daardoor wat specifieker van smaak. Het percentage van deze sherry ligt rond de 15 procent.

Oloroso
De sherrysoort Oloroso kan gespecificeerd worden als een geoxideerde soort. In een vroeg stadium van het maken van deze sherry wordt het contact met zuurstof vermeden dat oxidatie als gevolg heeft. Deze soort wordt gerijpt op Noord Amerikaanse eikenhouten vaten. Hoe langer op het vat, hoe sterker de smaak van deze sherry. Het percentage ligt tussen de 17 en 22 procent.

Amontillado
De sherry Amontillado is een soort die het beste te beschrijven valt als een smaakpallet tussen de Fino en de Oloroso in. Het tot stand komen van de sherry gaat via een vrij complexe procedure waarbij van alles mis kan gaan. Mocht de sherry uiteindelijk worden goedgekeurd als Amontillado dan heeft ze een alcoholpercentage van tussen de 16 en 20 procent.

Pedro Ximénez
Tot slot nog een zoete sherryvariant genaamd Pedro Ximénez. De sherry heeft een donkere kleur en het alcoholpercentage ligt tussen de 15,5 en de 22 procent. Per liter zit er in deze wijn maar liefst tussen de 115 en 140 gram rietsuiker. Omdat de Pedro Ximénez perfect te combineren valt met kazen, chocoladedesserts en cheesecake, wordt deze sherrysoort vooral als dessertwijn geschonken.

sherrysoorten