ANDALUSIË TIP 2: GRANADA

In het zuidoosten van Spanje ligt Granada. De stad telt ruimt 234.000 inwoners (2016) en is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is de vierde stad van Andalusië. De stad ligt vrij hoog, namelijk 738 meter boven zeeniveau. Inmiddels weten steeds meer toeristen Granada te vinden. Vooral mensen die geïnteresseerd zijn in de cultuur en historie van Andalusië zijn bovengemiddeld vertegenwoordigd tussen de bezoekers aan Granada.

De historie van Granada

Granada kent een lange geschiedenis die begint in de achtste eeuw voor Christus. Toen waren het de Iberische volkeren die hier nederzettingen hadden. Later volgden, net als in andere plekken in Andalusië nog de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagers.

De nederzettingen op het grondgebied stonden bekend onder de naam Iliberri tot de Romeinen het gebied veroverden in 193 voor Christus. Zo’n 15 kilometer verderop stichtten zij Iliberris. Rond de zevende eeuw deden de Moren hier hun intrede terwijl enkele kilometers verderop de joden inmiddels een dorpje hadden dat de naam Gárnata droeg. Het huidige Granada werd gesticht in de elfde eeuw. Granada was het laatste bolwerk van de Moren. Uiteindelijk was hier ondergang van het Moorse rijk in 1492. De Moren hebben hier lang stad gehouden en dat zie je ook terug in en rond de stad. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk het Alhambra, maar er is veel meer te zien dan dit wereldberoemde complex.

Granada

Het Alhambra

Het Alhambra is de reden dat veel mensen een bezoek brengen aan Andalusië. Het eeuwenoude fort is dan ook een wereldberoemd complex met een topnotering in de Unesco-lijst van het werelderfgoed. De lange geschiedenis waar meerdere partijen de macht hebben gemaakt zorgt ook voor een uitgebreid scala aan sporen op en rond het complex.
In het jaar 889 was het Alhambra nog een simpel fort dat vanwege zijn strategische ligging al belangrijk was in de regio. Ook voor dit jaar hebben hier al fortificaties gestaan die je terugbrengen naar de Romeinse tijd.

Het was nog heel wat jaren wachten alvorens de locatie een extra waarde kreeg naast dat van fort. Dit gebeurde in het midden van de dertiende eeuw toen Emir Mohamed ben Al-Ahmar niet alleen het strategisch belang van de locatie inzag, maar ook dat het op een mooie plek was gesitueerd. Het fort uit 889 was al in een verslechterde toestand en op de restanten van het oude fort werd een nieuw fort met paleis verrezen. Vanaf 1333 betrok de eerste vorst, Yusuf de eerste het complex om er zijn residentie maken. Het paleis werd toen verbouwd tot het eerste koninklijke paleis. De jaren erna hebben verschillende machthebbers hier een gebouw laten construeren. Zowel Moorse als Katholieke vorsten hebben in de loop van de eeuwen van het Alhambra een indrukwekkend complex gemaakt. Een aantal prachtige bouwwerken in deze ministad zijn het Christelijke Paleis dat in opdracht van Karel V werd gebouwd, maar ook het oudste nog bestaande deel dat als fort dienst deed, is erg mooi. Geniet ook van de prachtige tuinen en de Nasridische Paleizen. Dit is slechts een kleine greep van al het moois dat hier te bewonderen is.

Dit was een leuk stukje geschiedenis en wetenswaardigheden over het Alhambra. Maar wil je lezen wat je echt moet weten over het Alhambra en vooral als je het Alhambra wilt bezoeken? Ga dan naar de website 5dingendiejemoetweten.nl om dit artikel te lezen:

5 dingen die je moet weten als je het Alhambra wilt bezoeken

Reserveren Alhambra tickets

Het is een must om je entreetickets voor het Alhambra vooraf te reserveren. De belangstelling voor deze belangrijkste bezienswaardigheid van Andalusië is enorm. Tickets voor het Alhambra kun je via internet aanschaffen. Naast de skip-the-line tickets voor het Alhambra kun je ook tickets met rondleiding of audiogids boeken.

BEKIJK ALLE ALHAMBRA TICKETS

Alhambra

Musea

In Granada zijn een aantal goede musea te bezoeken. We zullen een aantal musea in Granada beschrijven die wij de moeite van het bezoeken waard vinden.

Het belangrijkste museum in Granada is Museo Arqueológico. Dit is het archeologisch museum dat in 2019 haar honderdste verjaardag viert. De regio heeft zo’n lange rijke geschiedenis en hier kun je daar uitgebreid mee kennismaken. De oudste objecten gaan terug naar de prehistorie en in de verschillende ruimtes worden verscheidene tijdperken onder de aandacht gebracht. Denk hier bijvoorbeeld aan het kopertijdperk, het bronzen tijdperk, de tijd van de Iberiërs, de Romeinse tijd, maar ook van de late oudheid. Best wel een lange periode dus. Zo kun je hier zien dat er niet allen Romeinen en Moren hebben gezeten, maar ook mammoeten. Een andere mooie bijkomstigheid van dit museum is waar het onderdak heeft gevonden, namelijk Casa Castril, een prachtig voormalig paleis uit de zestiende eeuw.

Een indrukwekkend museum is het Parque de las Ciencias. Het museum bestaat sinds 1995 en is al mooi voor je er binnen bent. Het complex waar het museum is ondergebracht is een prachtig staaltje hedendaagse architectuur. Dit is naast een enorm mooi ogend museum ook nog eens een heel compleet museum met tal interessante educatieve doeleinden. Daardoor dus ook heel leuk voor een gezin met kinderen. Zo kun je in het paviljoen het menselijk lichaam verkennen en kennis maken met het wetenschappelijk erfgoed van Andalusië. Ook is en een biosfeer en een Planetarium ondergebracht in één van de gebouwen. Buiten kun je je botanische kennis nog wat opschroeven, genieten van dynamische sculpturen, maar ook bijvoorbeeld een vogelshow van een valkenier bijwonen. Het is slechts een kleine greep van alles in dit geweldige doe-museum.

Een ander museum waar we graag even bij willen stilstaan is het Museo de Bellas Artes. In dit museum van schone kunsten zijn ruim 2000 kunstwerken ondergebracht. De collectie bestaat vooral uit schilderijen en beeldhouwwerken en vertegenwoordigt een tijdspanne van de vijftiende topt de twintigste eeuw. Het museum, bestaat al sinds 1839 en sinds 1958 is het gevestigd in het paleis van Karel V.

Natuurlijk zijn er nog veel meer musea, meer dan we op deze pagina aandacht kunnen geven. Eentje willen we nog even bij naam vermelden. Dat is Museo Memoria de Andalucia, een museum waar je veel kunt leren over verschillende facetten van Andalusië.

Albaicín

Deze oude historische wijk is samen met het Alhambra de belangrijkste toeristentrekker. Dit historische deel van Granada is kenmerkend om zijn smalle straatjes, maar ook vele bezienswaardigheden. De wijk ligt tegenover het Alhambra, waardoor je een mooi zicht hebt op deze fortificaties. Ook Albaicín heeft een eervolle vermelding op de werelderfgoedlijst van Unesco. Enkele van de bezienswaardigheden in deze wijk zijn het Archeologische museum dat hier ‘Casa de Castril’ wordt genoemd, de Iglesia de San Nicolás, het paleis Dar al-Horra en de typische Arabische badhuizen maken van Albaicín een bijzondere plaats. Door de smalle straatjes en de prachtige oude gebouwen heb je hier het gevoel dat je in vervlogen tijden bent beland.

Albaicín

Bezienswaardigheden in Granada

Eén van de mooiste badhuizen is El Bañuelo. Dit is het oudste Arabische badhuis van Granada en bestaat al ruim 1000 jaar. Vele van de Arabische badhuizen zijn naar de Spaanse reconquista gesloopt om plaats te maken voor ander gebouwen. De badhuizen werden vooral gesloopt omdat de nieuwe Christelijke machthebbers een badhuis gelijk beschouwden met bordelen. Dit badhuis bleef echter onaangetast omdat het deel uitmaakte van bewoonde huizen. In het badhuis zitten drie verschillende kamers met hun eigen functie. Je hebt de koude kamer, de lauwwarme kamer en de warme kamer. De oude elementen, zoals bogen, pilaren en marmeren vloeren ogen schitterend. In het plafond zitten stervormige ventilatiegaten waardoor het daglicht naar binnen komt. Dit geeft een prachtig effect van priemende lichtstralen die als een spotlicht op het marmer tot een halt worden geroepen.

Ook om de Kathedraal van Granada kom je niet heen. Deze ligt in het oude centrum van de stad op een prominente niet missen locatie. Deze kathedraal wordt beschouwd als één van de eerste renaissancegebouwen van Spanje. Uiteraard is ze gebouwd op een plek waren de Moren een moskee hadden, zoals wel vaker gebeurde na de reconquista. Er werd ruim 200 jaar gedaan over de bouw van de kathedraal waardoor je een verloop ziet in de stijl die met zijn tijdsgeest mee evolueerde.

Het klooster ‘Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción’ staat beter bekend als ‘la Cartuja’. In dit overzicht mag ze zeker niet ontbreken, want het gebouw wordt gewaardeerd tot ver buiten Granada en Andalusië. Doordat het net niet binnen de toeristische zone van Granada ligt wordt het gebouw wel eens overgeslagen tijdens een bezoek aan de stad. Dat is jammer, want het klooster is mooi gesitueerd en oogt ook zeer mooi. Van buiten misschien wat sober, maar dat heeft juist wel zijn charme. Die soberheid is aan de binnenzijde overigens ver te zoeken. De binnenzijde is in barokstijl en enorm versierd. Laat je verrassen en bezoek dit prachtige klooster.

Dit is slechts een kleine greep van de bezienswaardigheden in Granada. Vele plekken zijn mooi. Zo telt Granada tal van gezellige pleinen en andere trekpleisters.

Granada