ANDALUSIË TIP 5: COSTA DEL SOL

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje. Een groot deel ligt landinwaarts, maar Andalusië heeft ook een grote kustlijn: de Costa del Sol. Dit is één van de populairste vakantiegebieden van Spanje. Costa del Sol betekent ‘zonnekust’. Wie de klimaatstatistieken van de Costa del Sol bekijkt, die snapt wel waar deze naam vandaan komt. Deze kuststrook is zo’n 300 kilometer lang en loopt van Gibraltar tot Almeria. De Costa del Sol is eigenlijk in twee delen te scheiden. Het westelijk deel met veel stranden en badplaatsen en het oostelijk deel dat wat minder toeristisch is. Op de scheiding van deze twee delen ligt Málaga.

Overigens is ook Málaga zeker de moeite van een bezoek waard. Met ruim zeshonderdduizend inwoners is dit de tweede stad van Andalusië. Naast deze grote en belangrijke stad zijn er nog tal van andere plaatsen en stranden die de moeite van het vermelden waard zijn.

De meeste badplaatsen aan de Costa del Sol liggen ten westen van Málaga. In dit overzicht zullen we er een aantal de revue laten passeren.

Marbella

Marbella is één van de belangrijkste badplaatsen van de Costa del Sol. Deze stad is zowel als stad en als badplaats interessant om te bezoeken. Marbella heeft een lange geschiedenis. De bergen rond Marbella onthullen door archeologische vondsten dat er al in de paleolithische en neolithische tijd mensen woonden in dit gebied. De Romeinen noemden de stad Salbuda. De naam Marbella werd door de Moren gegeven. De Moren hebben hier lang de dienst uitgemaakt. Pas in 1485 werd de reconquista in Marbella een feit.

Een aantal bezienswaardigheden in de stad zijn het oude stadscentrum met onder andere de kerk La Iglesia de la Encarnación, het stadshuis en de Arabische muur. In het Almeda park kun je genieten van de omgeving terwijl je zit op de keramieken zitbanken. Ook zijn er bronzen beelden van Salvador Dali en verscheidene musea.

Bovenal is Marbella een badplaats. Het staat zelfs bekend als één van de mondaine badplaatsen uit deze regio. Dit heeft te maken met de gemiddelde jaartemperatuur van 18,7 °C, maar ook de aanwezigheid van maar liefst tien golfterreinen en een prestigieuze jachthaven Puerto Banús trekken veel beter bedeelde zonaanbidders.

De belangrijke stranden van Marbella zijn Playa de la Bajadilla en Playa de Fontanilla. Deze stranden zijn van alle faciliteiten voorzien die je mag verwachten. Er zijn in de buurt van de stranden veel hotels en appartementen voor toeristen te vinden.

Marbella

Torremolinos

Een echte typische badplaats aan de Costa del Sol is Torremolinos. Letterlijk vertaald betekent de plaatsnaam Torenmolens. Vroeger waren hier veel windmolens te vinden. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was dit een klein vissersdorp dat in de afgelopen vijftig jaar is uitgegroeid tot een grote badplaats.

De stad heeft veel hotels en appartementen voor de toeristen. Het strand van Torremolinos heet Bajondillo. Het strand is breed en lang en er is zo voldoende ruimte voor de strandgangers. Ligbedden kun je op het strand voor een democratisch bedrag huren. Aan het strand ligt een boulevard met terrasjes en restaurantjes. Ook shopliefhebbers kunnen hier prima aan hun trekken komen. Deze combinatie van strand en winkels maakt het een typische badplaats.

Benalmádena

Niet ver van Torremolinos ligt Benalmádena. Dit is een typische badplaats een de Costa del Sol. Dit was ooit een klein dorpje dat de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een badplaats waar tegenwoordig ongeveer zeventigduizend mensen wonen. Vooral veel oudere mensen uit Nederland en België hebben hier hun winterresidentie. De stranden van het stadje liggen meer richting die van Torremolinos, want Benalmádena ligt wat hoger. Het is toch een badplaats, want het ligt niet ver van de kust en bovendien zijn er een aantal waterparken in de nabijheid van het stadje.

Van de pensionado’s die hier een residentie hebben is er één die we allemaal wel kennen. De kans is aanwezig dat je hier tegen Adriaan van Bassie loopt. Aad van Toor woont al jaren in deze plaats.

Fuengirola

Fuengirola is een bekende en typische badplaats aan de Costa del Sol. Hier is in totaal acht kilometer aan stranden te vinden. De bekendste stranden zijn Los Boliches, Gaviotas en Torreblanca. Naast deze stranden is de boulevard Paseo Maritimo waar het goed vertoeven is. Ook hier is het aantal inwoners vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk gegroeid tot ruim tachtigduizend inwoners.

Naast de stranden is er ook een dierentuin, het Arabische Castillo Sohail, een stierenvechtersarena en een Romeinse ruïne van een finca.

Nerja

Aan de oostelijke kant van Málaga ligt het plaatsje Nerja. Het mooie van deze plaats is dat het nog niet is overspoeld door massatoerisme waardoor het nog zeer authentiek is. Het plaatsje telt een aantal interessante bezienswaardigheden. Omringd door twee beschutte stranden vind je hier het Balkon van Europa. De Balcon heeft een prachtig uitkijkpunt met een panoramisch zicht over de Middellandse Zee.

Naast deze excellente plek komen de bezoekers ook vaak voor de prachtige Romeinse aquaduct van Nerja op de weg naar Maro. Het aquaduct ziet er nog prachtig uit en trekt maar liefst vier verdiepingen met in totaal 38 bogen. Ook de druipsteengrotten zijn hier erg in trek. Ondanks dat het oostelijke deel van de Costa del Sol niet bekend staat als plek voor zonaanbidders heeft Nerja maar liefst 18 kilometer aan stranden. Het is te hopen dat Nerja nog lang authentiek blijft zodat het zijn charme behoudt.

Romeinse aquaduct van Nerja