ANDALUSIË TIP 4: PITTORESKE DORPEN

Andalusië heeft naast een aantal mooie steden ook tal van mooie dorpjes waarvan de ‘pueblo’s Blanco’s’ ook als echt typisch voor de regio Andalusië beschouwd kunnen worden. Het is zelfs mogelijk om een pueblo’s blancos-route te doen die je brengt langs de meest karakteristiek Andalusische dorpjes. De meeste van deze witte dorpjes zijn dan ook in de aangrenzende provincies Cádiz en Malaga te vinden. De kenmerkende witte huizen van deze pittoreske dorpjes zijn ontstaan nadat de Moren op de vlucht sloegen tijdens de reconquista. Het waren namelijk Moorse boeren die de bergen in vluchtten en deze vierkante huisjes bouwden.

Op deze pagina hebben we een aantal van de mooiste dorpjes van Andalusië voor je in overzicht gebracht.

Ronda

Eigenlijk is Ronda te groot om een dorp te worden genoemd, maar te klein om als stad te worden aangeduid. Wij hebben het dan ook met veel eerbied op onze pagina van dorpen vermeld. Het stadje telt ongeveer 34.000 inwoners. Het ligt een kleine vijftig kilometer landinwaarts in een bergachtig gebied. Wel witte huizen hier, maar ze zijn eigenlijk te groot om ‘pueblo’s blancos’ genoemd te worden. De combinatie van rotsachtig landschap, groen en bebouwing is al fenomenaal.

Het oude centrum doet dan ook wel aan als een dorp. Het plaatsje heeft een aantal bezienswaardigheden die samen met de prachtige ligging ervoor zorgen dat een bezoek aan Ronda zeker de moeite waard is. Zo is er het Plaza de Toros waar jaarlijks in september nog stierengevechten gehouden worden. Ook beschikt het stadje over een aantal prachtige bruggen, zoals de Moorse brug en de Puente Nuevo die als belangrijkste trekpleister wordt beschouwd.

Setenil de las Bodegas

Eén van de pueblo’s blancos die niet in ons overzicht mag ontbreken is het bijna 3000 inwoners tellende dorpje Setenil de las Bodegas. Dat dit dorp hier absoluut enige aandacht behoeft komt door haar ligging en een uitgeslepen dal vanwege de rio Guadalporcún. Deze rivier heeft hier een brede kloof gevormd waarin het dorpje ligt. Het unieke aan de witte huisjes hier is dat het deels grotwoningen zijn. Je hebt een zijde aan de buitenkant dat oogt als een typische pueblo blanco, maar de binnenzijde is uitgehouwen in de rotsen. Hoger gelegen staat een vierkante verdedigingstoren vanwaar de Moren lang verzet boden tegen de katholieken.

Setenil de las Bodegas

Casares

In de provincie Málaga, gelegen aan de kust ligt het adembenemend dorpje Casares. Het dorp telt ongeveer 5.800 inwoners. Het is een dorpje met een lange geschiedenis. De Romeinen hadden hier al spa-faciliteiten. De Moren hadden een grote badtraditie en waren dus breed vertegenwoordigd. Ook hier weer de ‘pueblo’s blancos’ die het dorpje een schoon wit aanzicht geven. Daarnaast is er ook een kasteel uit de twaalfde eeuw. Dit alles en het onherbergzame karakter van de omgeving maken dit een dorpje dat zeker de moeite van een bezoek waard is.

Alcaudete

Op een heuvel in de binnenlanden van Andalusië ligt het dorp Alcaudete. Hier nu eens niet de typisch witte huisjes die zorgen voor de aantrekkingskracht van dit dorpje. Het is vooral El Castillo Palacio de Alcaudete die ervoor zorgt dat dit dorp op ons lijstje staat. Het kasteel ligt namelijk bovenop de heuvel en daaromheen zijn de huizen van het dorp te vinden. Dit zorgt voor mooie plaatjes en bovendien is het kasteel zelf ook goed bewaard gebleven waarmee het dan ook de moeite van een bezoekje waard is. En als je dan toch hier bent kun je beter ook niet Torre de Santa María aan je voorbij laten gaan.

Iznájar

Ook in Iznájar vind je weer de typische vierkante witte huisjes. Het dorp telt ongeveer 4400 inwoners. Door zijn karakteristieke uitstraling is dit een echt toeristisch dorpje. Het is een leuk dorpje om doorheen te wandelen. De straatjes zijn smal en de blauwe bloempotten aan de muren van de witte huizen geven een prachtig contrast. De uitzichten op het meer en de omringende heuvels zijn werkelijk van grote schoonheid. Mede hierom dat het dorpje erg geliefd is bij toeristen. De Iglesia Parroquial de Santiago, de Plaza Rafael Alberti en de Torre de San Rafael maken van Iznájar een prachtig dorp.

Iznájar

Priego

Als je dit dorpje wilt bezoeken, let dan goed op dat je wel de juiste Priego in je TomTom zet. Er is namelijk enkele honderden kilometers verderop nog een plaats met dezelfde naam. Om verwarring te voorkomen wordt de Priego in Andalusië voluit Priego de Córdoba genoemd.

In dit dorp veel witte huizen waarvan de muren volhangen met bloempotten. Dit geeft natuurlijk een erg mooi beeld voor de bezoekers. Enkele van de bezienswaardigheden zijn de wijk Barrio de la Villa die dateert uit de tijd van de Moren, de fontein Fuente del Rey en het Castillo, een Arabische vesting waar je ook nog de Torre del Homenaje kunt bewonderen.

Juzcar

Waar we het vaak hebben over de typische witte dorpjes lijkt er op het eerste zicht iets mis te zijn met Juzcar. Ergens klopt dat ook wel, want het is pas sinds 2011 dat dorp een bijzondere kleur heeft gekregen. Met de première van de film The Smurfs zijn alle huizen hier blauw geverfd. Het is hier dan ook een smurfachtige omgeving waar je heerlijk kunt rondsmurfen. De filmstudio heeft wel aangeboden om alle huizen weer wit te maken, maar men heeft ervoor gekozen om het blauw te laten. Het dorp telt ongeveer 29.000 inwoners en is gesitueerd in een prachtige bergachtige omgeving aan de kust. Dat de bewoners ervoor hebben gekozen om het dorp blauw te laten is verstandig geweest. Anders was het een dertien-in-een-dozijn-dorp met verder niet echt andere trekpleisters. Vanwege de blauwe woningen weten toeristen Juzcar tegenwoordig goed te vinden.

Juzcar