HOP-ON HOP-OFF BUS IN ANDALUSIE

De leukste en gemakkelijkste manier om de verschillende steden in Andalusië te ontdekken is door middel van een zogenaamde hop-on hop-off bus. Dit zijn toeristenbussen die langs een speciale route rijden waarbij er vooral langs en naar attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Langs de route kun je onbeperkt in- en uitstappen gedurende de geldigheid van je ticket. De uitstapplekken zijn altijd bij toeristische bezienswaardigheden, monumenten, musea of attracties. Soms moet je nog een klein stukje lopen. Het grote voordeel is dat je niet teveel na hoeft te denken hoe je ergens met het reguliere openbare vervoer komt. De routes zijn optimaal voor wie een stedentrip naar bijvoorbeeld Sevilla of Málaga maakt.

De bussen

Er wordt vrijwel altijd gereden met open dubbeldekkerbussen. Je kunt er dus voor kiezen om binnen te zitten op het onderste dek of om vanaf het open bovenste dek een optimaal uitzicht te hebben op alles wat er onderweg te zien is. Als je op het bovendek zit moet je er wel rekening mee houden dat de zon sterk kan zijn in Andalusië en dat het insmeren met een antizonnebrandmiddel zeker aan te raden is. Het onderste dek kan in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden.

In de bus kun je via de gratis audiogids luisteren naar informatie over de stad waar je je rondrit maakt en de plekken waar je langs rijdt. Deze audiogids is in verschillende talen beschikbaar, waaronder in het Engels. De hoofdtelefoons zijn normaal gesproken inbegrepen in de prijs.

Ideaal voor een bezoek van één dag

De hop-on-hop-off bussen zijn vooral ideaal voor een bezoek van één dag. Wie een rondreis door Andalusië maakt die heeft vaak beperkt tijd in een stad en het rondreizen zelf is niet zelden ook aardig vermoeiend. Deze toeristische bussen zijn daarom ideaal om een stad in een dag te bezoeken, omdat je zo veel minder hoeft te lopen en ook niet na hoeft te denken hoe je ergens komt. Niet voor niets dat de hop-on-hop-off bussen vooral populair zijn onder mensen die ergens korte tijd vertoeven.

hop-on-hop-off bus

Welke steden?

Het systeem van hop-on-hop-off bussen wordt aangeboden in Córdoba, Málaga en Sevilla. In Córdoba wordt de route door het oude centrum aangeboden met een kleine bus in plaats van een dubbeldekker. Bij goed weer is het dak dan geopend, bij slecht weer wordt het dak gesloten. De grote route wordt wel met een dubbeldekker gedaan. In Málaga en Sevilla rijdt men met dubbeldekkerbussen.

In Granada werkt men niet met bussen, maar met een luxere variant van een toeristentrein. Deze werkt wel volgens het hop-on-hop-off systeem. Door de compactere afmetingen kan deze toeristentrein gemakkelijker door de smallere straten van historisch Granada rijden.

Vooraf reserveren

Om tijd te besparen kun je het beste je kaarten voor de hop-on-hop-off bussen vooraf via internet reserveren. Vaak wordt er ook een paar euro korting per kaart gegeven als je de tickets online koopt. Voor de meeste steden zijn er naast tickets voor 1 dag ook tickets te koop voor 2 dagen, waarbij de meerprijs relatief laag is.

Je kunt je kaarten voor de Sevilla hop-on-hop-off-bus hier reserveren
Je kunt je kaarten voor de Málaga hop-on-hop-off-bus hier reserveren
Je kunt je kaarten voor de Córdoba hop-on-hop-off-bus hier reserveren