ANDALUSIË
TIP 10: SHERRY
Het maken en nuttigen van versterkte wijnen is een typische
traditie op het Iberisch Schiereiland. Waar de Portugezen de port
hebben, hebben de Spanjaarden een traditie van sherry. Het opvoeren
van de wijn gebeurt middels het solera-systeem waarbij een mengeling
van verschillende wijnen wordt opgevoerd voor een specifieke smaak te
krijgen. Dit is een vrij technisch verhaal, maar wel typisch voor het
uiteindelijk verkrijgen van sherry. Sherry is een echte Andalusische
drank. Alleen de versterkte wijnen uit de regio Jerez de la Frontera
mogen zich sherry noemen. Een sherry heeft een alcoholpercentage van
minimaal 15 procent en dit kan oplopen tot wel 22 procent bij de
sterkste soorten.
Afhangende van het type sherry kan deze drank gedronken worden als
aperitief of als dessertwijn. Ook wordt het genuttigd met een klein
hapje, bijvoorbeeld een tapa.
Jerez de la Frontera
De bakermat van de sherry is Jerez de la Frontera. Deze stad ligt in
het zuiden van Andalusië aan de kant van de
Costa de la Luz, dus de zijde van de
Atlantische Oceaan. Deze ligging is heel belangrijk, want daardoor
zijn de hellingen in de omgeving goed kalkhoudend en daarmee
uitstekende gronden om druiven op de verbouwen die uiteindelijk tot
wijn worden omgetoverd. De lucht van de Oceaan zorgt dan weer voor een
ideale rijping van de druif waardoor deze uitermate geschikt is bij de
productie van sherry. De wijnkelders zijn hier vaak groot met hoge
daken met dakpannen. Op deze manier wordt er een zo constant mogelijk
temperatuur nagestreefd zonder al te veel grote schommelingen die
invloed kunnen hebben op het rijpingsproces van de wijn. Een constante
tempratuur in een vochtige ruimte die niet helemaal donker is, is van
groot belang voor de totstandkoming van sherry.
Elk jaar wordt in augustus of september hier in Jerez de la Frontera
de Vendimia gevierd. Dit is het druivenoogstfeest en een hoogtepunt
voor de stad. Dit wordt gevierd met kermissen en markten. Het is een
echt volksfeest en leuk om eens mee te maken. Natuurlijk is het wel
lastig te plannen omdat je niet lang van tevoren weet wanneer de
druiven worden geoogst.
Als je meer wilt weten is het leuk om met een gids de Bodegas Tio Pepe
te bezoeken. Dit is een van de sherryhuizen in de stad. Deze is van de
familie Gonzalez Byass en hier kun je kennismaken met het proces en
natuurlijk proeven.
Bekende sherryhuizen
De rondleiding in Bodegas Tio Pepe brengt ons meteen bij de
sherryhuizen. Deze bodega is er één, maar natuurlijk zijn er nog veel
meer.
In totaal zijn er zo’n twintig verschillende sherryfabrikanten en
Jerez de la Frontera. Het populairste sherryhuis is toch wel die van
Gonzalez Byass. Ook het sherryhuis Pedro Domecq is gekend, evenals die
van José berdejo y Veyan.
Bijna het hele jaar door kunnen veel van de sherryhuizen bezocht
worden, maar er zijn natuurlijk momenten dat men met andere zaken
bezig is dan het begeleiden van bezoekers. Vaak is dit in augustus ten
tijde van de oogst.
Soorten sherry
Sherry is tegenwoordig in veel soorten te krijgen Hier hebben we een
aantal types sherry bij elkaar gezet om een beeld te verschaffen van
het enorme brede smakenpallet van de sherry. In totaal zijn er wel
meer dan zestig soorten sherry. Dat is te veel om hier op de noemen,
dus wij focussen ons op een aantal specifieke vaak primaire varianten.
Fino
Dit is de lichte soort sherry. Deze sherry is fris en droog en heeft
een lichte amandelsmaak. Het percentage alcohol ligt ronde de 15
procent.
Manzanilla|
Deze soort is verwant aan de Fino, maar wat meer kruidig en daardoor
wat specifieker van smaak. Het percentage van deze sherry ligt rond de
15 procent.
Oloroso
De sherrysoort Oloroso kan gespecificeerd worden als een geoxideerde
soort. In een vroeg stadium van het maken van deze sherry wordt het
contact met zuurstof vermeden dat oxidatie als gevolg heeft. Deze
soort wordt gerijpt op Noord Amerikaanse eikenhouten vaten. Hoe langer
op het vat, hoe sterker de smaak van deze sherry. Het percentage ligt
tussen de 17 en 22 procent.
Amontillado
De sherry Amontillado is een soort die het beste te beschrijven valt
als een smaakpallet tussen de Fino en de Oloroso in. Het tot stand
komen van de sherry gaat via een vrij complexe procedure waarbij van
alles mis kan gaan. Mocht de sherry uiteindelijk worden goedgekeurd
als Amontillado dan heeft ze een alcoholpercentage van tussen de 16 en
20 procent.
Pedro Ximénez
Tot slot nog een zoete sherryvariant genaamd Pedro Ximénez. De sherry
heeft een donkere kleur en het alcoholpercentage ligt tussen de 15,5
en de 22 procent. Per liter zit er in deze wijn maar liefst tussen de
115 en 140 gram rietsuiker.
|